НАУКА

Експерти розповіли чи можливо заразитись коронавірусом через їжу

Share

Коронавірусом COVID-19, радше за все, неможливо заразитися через їжу. Про це пише Serious Eats.

Автор статті дійшов такого висновку, вивчивши кількадесят статей та наукових звітів, а також звернувшись за коментарями до Бена Чепмена, спеціаліста з харчової безпеки з Університету штату Північна Кароліна.

Так, Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) та Європейська агенція безпеки харчової продукції запевняють, що немає жодних свідчень того, що коронавірус передається через їжу або пакування, в якому вона знаходиться.

Коронавірус передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Ще один спосіб передачі – через заражені поверхні, але CDC вважає, що це не є основним шляхом.

Дослідження американського Національного інституту алергії та інфекційних захворювань свідчать, що

  • вірус зберігається на картоні – до 24 годин,
  • на пластику та металі – до трьох днів.

Загалом коронавірус довше затримується на непористих гладеньких поверхнях, а на органіці зникає значно швидше. Крім того, протягом цього часу кількість вірусів на поверхні зменшується за логарифмічною кривою, тобто доволі стрімко.

Чепмен зазначає, що наразі немає даних про те, яка кількість вірусу є мінімально достатньою для зараження. Однак він вважає, що навіть якщо хворий працівник ресторану чхне прямісінсько у ваш салат із сирих овочів, ризик лишається мінімальним.

У дослідженні, опублікованому в 2018 році в Current Opion in Virology, пояснюється, що респіраторні інфекції не можуть репродукуватися у шлунково-кишковому тракті. Тож, аби заразитися, потрібно вдихнути салат.

Як щодо споживання їжі руками?

Скажімо, ви їсте бургер, приготований інфікованою людиною, й одночасно торкаєтеся обличчя. Знов-таки, пояснює Чепмен, коли бургер потрапив вам у руки, кількість вірусу на ньому вже занадто низька, аби вас заразити. Принаймні, ризик не більший, ніж якщо ви купуєте продукти у супермаркеті та готуєте вдома. Аби запобігти зараженню, достатньо дотримуватися відомих правил: мити руки після закупів та до й після приготування.

Температура, за якої гине коронавірус COVID-19, досі не повністю досліджена, проте більшість вчених вважають, що вірус помре за температури 65 градусів Цельсія протягом трьох хвилин.

МОЗ України вважає, що робити онлайн-замовлення продуктів харчування під час спалаху COVID-19 – безпечно. Водночас рекомендують перекладати продукти харчування з торгової упаковки в домашню тару.

Лужна Софія

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Коли чекати GTA 6 — офіційний реліз і що вже відомо

    Rockstar Games нарешті підтвердила те, на що чекали геймери понад десятиліття, – офіційно представила Grand…

    01.10.2025

    «Інформаційні технології» — провайдер, якому довіряють кияни

    Компанія «Інформаційні технології» працює на ринку з 1991 року і сьогодні є одним із найкращих…

    04.09.2025

    Віртуальний номер як інструмент локалізації для українських e-commerce проєктів

    Вихід на міжнародний ринок для українського інтернет-магазину — це завжди виклик. Ви вже переклали сайт,…

    06.08.2025

    Особливості камер у смартфонах Samsung

    Камера стала однією з ключових характеристик сучасного смартфона. Samsung уже багато років удосконалює технології мобільної…

    05.02.2025

    Motorola Razr 50 Ultra vs Motorola Edge 50

    Якщо ви задумалися над тим, щоб купити Motorola Razr 50 Ultra або Motorola Edge 50,…

    14.12.2024

    Benks iPhone 15 Pro — защита без компромиссов и лишнего веса

    Иногда чехлы могут превращать Айфон в неповоротливый кирпич. Но чехол Benks iPhone 15 Pro –…

    22.11.2024