НАУКА

Експерти розповіли чи можливо заразитись коронавірусом через їжу

Share

Коронавірусом COVID-19, радше за все, неможливо заразитися через їжу. Про це пише Serious Eats.

Автор статті дійшов такого висновку, вивчивши кількадесят статей та наукових звітів, а також звернувшись за коментарями до Бена Чепмена, спеціаліста з харчової безпеки з Університету штату Північна Кароліна.

Так, Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) та Європейська агенція безпеки харчової продукції запевняють, що немає жодних свідчень того, що коронавірус передається через їжу або пакування, в якому вона знаходиться.

Коронавірус передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Ще один спосіб передачі – через заражені поверхні, але CDC вважає, що це не є основним шляхом.

Дослідження американського Національного інституту алергії та інфекційних захворювань свідчать, що

  • вірус зберігається на картоні – до 24 годин,
  • на пластику та металі – до трьох днів.

Загалом коронавірус довше затримується на непористих гладеньких поверхнях, а на органіці зникає значно швидше. Крім того, протягом цього часу кількість вірусів на поверхні зменшується за логарифмічною кривою, тобто доволі стрімко.

Чепмен зазначає, що наразі немає даних про те, яка кількість вірусу є мінімально достатньою для зараження. Однак він вважає, що навіть якщо хворий працівник ресторану чхне прямісінсько у ваш салат із сирих овочів, ризик лишається мінімальним.

У дослідженні, опублікованому в 2018 році в Current Opion in Virology, пояснюється, що респіраторні інфекції не можуть репродукуватися у шлунково-кишковому тракті. Тож, аби заразитися, потрібно вдихнути салат.

Як щодо споживання їжі руками?

Скажімо, ви їсте бургер, приготований інфікованою людиною, й одночасно торкаєтеся обличчя. Знов-таки, пояснює Чепмен, коли бургер потрапив вам у руки, кількість вірусу на ньому вже занадто низька, аби вас заразити. Принаймні, ризик не більший, ніж якщо ви купуєте продукти у супермаркеті та готуєте вдома. Аби запобігти зараженню, достатньо дотримуватися відомих правил: мити руки після закупів та до й після приготування.

Температура, за якої гине коронавірус COVID-19, досі не повністю досліджена, проте більшість вчених вважають, що вірус помре за температури 65 градусів Цельсія протягом трьох хвилин.

МОЗ України вважає, що робити онлайн-замовлення продуктів харчування під час спалаху COVID-19 – безпечно. Водночас рекомендують перекладати продукти харчування з торгової упаковки в домашню тару.

Лужна Софія

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Как выбрать стекло на Фольксваген Кадди, советы и рекомендации по использованию этой запчасти

    Volkswagen Caddy – это компактный коммерческий автомобиль, который используется как для перевозки грузов, так и…

    29.10.2024

    Частые ошибки покупателей при выборе провайдера VPS/VDS-хостинга

    Выбирая провайдера VPS/VDS-хостинга, покупатели часто совершают несколько самых распространенных ошибок, которых легко избежать после прочтения…

    30.09.2024

    Сравнение iPhone 16 с предыдущими моделями: стоит ли обновляться?

    С выходом iPhone 16 Apple вновь привлекает внимание пользователей и экспертов. Новая модель обещает значительные…

    27.07.2024

    Компанія Acer представила нову модель ноутбука Acer Chromebook Plus 514

    Компанія Acer представила нову модель ноутбука Acer Chromebook Plus 514, яка є розширенням лінійки Chromebook…

    19.04.2024

    GTA 6: припущення про дату виходу, трейлер, геймплей та багато іншого

    Хочете вірте, хочете ні, але з моменту виходу останньої гри GTA пройшло вже понад десять…

    19.04.2024

    Вчені створили пристрій, що перетворює піт людини на енергію для фітнес-браслетів

    Фахівці Університету Дікіна повідомили про розробку гідроелектричного наногенератора, що носиться, в процесі функціонування якого провідні…

    19.04.2024